רעידות אדמה בישראל – הערכות מקצועית, תקינה ובקרה

רעידות אדמה בישראל

לפי הערכות מקצועיות מבוססות, קיימת סבירות משמעותית לרעידות אדמה בישראל במהלך המאה ה-21. אזור ישראל ממוקם על השבר הסורי-אפריקני, גבול בין הלוח הטקטוני הערבי והלוח של סיני-ישראל, מה שמגביר את הסיכון הסייסמי ביישובים לאורכו, ובמיוחד לאורך הערבה, ים-המלח, בקעת הירדן והגליל העליון.

אירועים סייסמיים חזקים תועדו באזור כבר במאות הקודמות: רעידת האדמה בצפת בשנת 1837, ובאזור ים-המלח בשנת 1927. למרות שלא ניתן לחזות מתי תתרחש רעידת האדמה הבאה, ההיסטוריה והגיאולוגיה מעידים על הצורך בהיערכות מתמשכת.

במרבית המקרים, הפגיעות הקשות ברעידות אדמה נגרמות כתוצאה מקריסת מבנים ולא מהתופעה הטבעית עצמה. תשתיות לא מחוזקות עלולות לקרוס תוך שניות: מבנים, גשרים, כבישים, ואף מתקנים תשתיתיים כגון סכרים או תחנות כוח. לכן, עיקר המאמץ מתמקד בהגברת עמידות המבנים והקפדה על תקנים מחמירים.

רעידות אדמה בישראל

עמידות מבנים – מסגרת התקינה בנושא רעידות אדמה בישראל

התקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה, ת״י 413, נכנס לתוקף בשנת 1980 ומאז עודכן מספר פעמים. התקן קובע את הדרישות התכנוניות למבנים כך שיוכלו לעמוד בתנודות קרקע אופקיות ואנכיות בהתאם לאזור בו הם מוקמים.

בניינים שנבנו לפני כניסת התקן ובפרט כאלה בגובה 5 קומות ומעלה, מבנים על עמודים ללא קירות חיזוק, או מבנים הבנויים על מדרונות מצריכים התייחסות מיוחדת במסגרת חיזוק מבנים ותמ”א 38.

לאחר מלחמת המפרץ הראשונה (1991), תוקנו התקנים כך שכל מבנה חדש חייב לכלול מרחב מוגן (ממ”ד או חלופות דומות), מה שמשפר משמעותית את קשיחות המבנה ועמידותו בפני זעזועים.

איכות הבנייה משפיעה על היכולת להציל חיים

ניסיון העבר מלמד כי עוצמת הרעידה אינה תמיד הגורם המרכזי להיקף הנפגעים. מדינות שנקטו תקינה מחמירה ויישום איכותי, כמו יפן או טאיוואן, רשמו שיעורי תמותה נמוכים בהרבה ממדינות שבהן איכות הבנייה ירודה.

למשל, רעידת אדמה בעוצמה של 7.4 בסולם ריכטר שפקדה את טאיוואן בשנת 2024 גרמה לנפגעים בודדים, תוצאה של הקפדה על תקנים, בנייה איכותית ובקרה הנדסית הדוקה.

תפקידם של מכוני הבקרה

כדי למזער את הסיכונים, חשוב להבטיח שכל פרויקט יעמוד בתקנים המחייבים לעמידות ברעידות אדמה. כאן נכנסים לתמונה מכוני הבקרה.

מכוני הבקרה מוסמכים לבדוק שכל תכנית וכל פרויקט בנייה עומדים בדרישות תקן ת״י 413. הם בוחנים את פרטי התכנון ההנדסי ומוודאים שהמבנים מחושבים ומעוגנים נכון כנגד תנודות קרקע. בביצוע, הם מוודאים שהשלד נבנה בפועל לפי הדרישות.

הבקרה מתבצעת באופן עצמאי, בלתי תלוי, וממוקדת בהיבטים קריטיים, בדיוק באותן נקודות בהן אי הקפדה עלולה להוביל לסיכון ממשי.

רעידות אדמה הן חלק בלתי נפרד מהגיאולוגיה של האזור, אך ניתן לצמצם באופן דרמטי את הנזקים, ואף להציל חיים, באמצעות תכנון הנדסי מוקפד, תקינה ברורה ובקרה איכותית.

מכוני הבקרה הם שותף הכרחי להבטחת בטיחות הפרויקטים בישראל. בעזרת בקרה מקצועית, עצמאית ואחראית, אפשר להפוך את האתגר הסייסמי להזדמנות לחיזוק אמון הציבור בתשתיות ובאיכות הבנייה.

הבטחת יציבות המבנים ברעידות אדמה בישראל עם קליברייט

כדי להתמודד עם האתגרים שמציבות רעידות אדמה בישראל, חשוב לוודא שהמבנים בארץ עומדים בתנאי בטיחות מחמירים. בקליברייט, עם ניסיון של מעל ל-20 שנה בתחום הבנייה, אנו מספקים שירותי בקרת בנייה מקצועיים כדי להבטיח שהמבנים שאתם בונים יהיו יציבים ובטוחים. אם אתם רוצים לדעת יותר על איך להבטיח את בטיחות המבנים שלכם ברעידות אדמה, פנו אלינו היום!

שתף את המאמר

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

מאמרים קשורים

Uncategorized

למה הוקמו מכוני הבקרה?

ב-24 במאי 2001 התרחש אסון קריסת אולמי ורסאי בירושלים, שבו נהרגו 23 בני אדם ונפצעו מאות. בעקבות האירוע הוקמה ועדת זיילר, ועדת חקירה ממלכתית לבחינת

Read More »
Uncategorized

מכון בקרה לבנייה

תהליך הבנייה הוא לא רק יצירת מבנה אסתטי ופונקציונלי, אלא גם הבטחה לבטיחות, יציבות ואיכות לאורך זמן. כל פרויקט בנייה מצריך תכנון קפדני, ביצוע מדויק

Read More »

צרו איתנו קשר

כתבו לנו